Warmtekrachtkoppeling

In een kas is elektrische energie nodig om bijvoorbeeld assimilatiebelichting te gebruiken. De bij producten die ontstaan, warmte en CO2, kunnen vervolgens gebruikt worden om de kas te verwarmen en te voorzien van CO2. Door het toepassen van een WKK worden alle energiestromen bijna volledig benut. In tegenstelling tot een ketel of energiecentrale, waar veel restwarmte verloren gaat.

Hoe werkt een warmtekrachtkoppeling (WKK)?

Een warmtekrachtkoppeling wekt elektrische energie op. Deze elektrische energie wordt omgezet in thermische energie (warmte) en licht (kracht). Hiermee worden thermische energie en elektrische energie dus tegelijkertijd opgewekt. Een warmtekrachtkoppeling (WKK) bestaat uit een motor, generator en warmtewisselaars. De brandstof voor een WKK is aardgas. De motor en generator wekken elektrische energie op, waarnaar warmtewisselaars de warmte overdragen van de warmtekrachtkoppeling naar het cv-systeem. De uitlaatgassen welke ontstaan gedurende de verbranding van aardgas worden later in het uitlaattraject na behandeld en gefilterd. Hierdoor zijn de uitlaatgassen schoon genoeg om naar de kas gedoseerd te worden (CO2 verrijking).

Lagere totale energiekosten met een warmtekrachtkoppeling (WKK)

Het grootste voordeel van een warmtekrachtkoppeling is dat er door de gezamenlijke opwekking van warmte en elektriciteit de energie veel beter wordt benut. Hierdoor is er minder brandstof nodig. De brandstofbesparing levert financiële voordelen op, maar daarnaast heeft minder brandstofverbruik ook als voordeel dat er minder schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Warmtekrachtkoppelingen (WKK) van Enerdes

Enerdes ontwerpt en levert warmtekrachtkoppelingen integraties waarbij thermische energie en elektrische energie tegelijk wordt opgewekt. Hierdoor ontstaat een hoog totaalrendement van ongeveer 96.5%. We adviseren u graag over de voordelen van een warmtekrachtkoppeling uw specifieke situatie.
Growing a Greener Tomato
Warmtekrachtkoppeling