Rookgaskanalen

Elektriciteitscentrales stoten veel warmte en CO2 uit, simpelweg omdat het voor hen afval is. In kassen zijn dit nou juist de 'grondstoffen' die men nodig heeft. Het doel hiervan is het sparen van energie en van het milieu. De warmte en CO2 wordt vanaf de elektriciteitscentrale met behulp van een rookgaskanaal naar de kas gebracht.

Het verschil tussen afvalwarmte en restwarmte

Het verschil tussen afval- en restwarmte is dat bij de productie van restwarmte een extra hoeveelheid brandstof nodig is. Afvalwarmte is moeilijk te benutten omdat het maximaal 30 graden Celsius is, restwarmte wordt geleverd op een hoger temperatuurniveau en is daarom wel goed te benutten.

De functie van een rookgaskanaal

Met een rookgaskanaal wordt vanaf een energiecentrale de warmte en de CO2 naar de kas gebracht. Allereerst zorgt een rookgascondensor ervoor dat de rookgassen worden afgekoeld tot het dauwpunt. Op deze manier wordt de condensatiewarmte in de rookgassen optimaal benut. Deze warmte kan worden gebruikt om water te verwarmen. Vervolgens zijn de rookgassen (welk met name uit CO2 bestaat) vergenoeg afgekoeld om gebruikt te worden in de kas.

Kostenbesparing met een rookgaskanaal

Door het benutten van de restwarmte van de elektriciteitscentrale, hoeven de ketels niet te draaien. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren aangezien 100% van de benodigde warmte en CO2 voor de kas geleverd kan worden vanuit de elektriciteitscentrale via het rookgaskanaal. In de praktijk worden er echter back-up boilers geplaatst om risico’s te verkleinen. Mocht er bijvoorbeeld een storing zijn bij de elektriciteitscentrale, dan nemen de back-up boilers de verwarming en CO2-productie over. Dit voorkomt schade aan het gewas.

Verder kan de besparing verder oplopen afhankelijk van de lokale regelgeving omtrent uitstoot van broeikasgassen.

Rookgaskanalen van Enerdes

Enerdes heeft een uniek rookgaskanaal ontwikkelt voor Houweling’s Tomatoes Greenhouse in Mona, Utah. Alle warmte en CO2 die nodig is in de kas komt via het rookgaskanaal uit de naastgelegen elektriciteitscentrale. Deze innovatie heeft onder andere geleid tot de ‘Energy Innovator of the Year Award’. Lees meer over het project voor Houweling’s Tomatoes Greenhouse in Utah.
Rookgaskanalen