Rookgascondensors

Een rookgascondensor gebruikt water om rookgassen af te koelen tot onder het dauwpunt. Op die manier kan de verdampingswarmte van de waterdamp in het rookgas opnieuw gebruikt worden, voor bijvoorbeeld gebruik in het CO2-verdeelsysteem. Dit verbetert het rendement van de ketelinstallatie. Een ander voordeel is dat de “rest” warmte welke nog aanwezig is in de rookgassen ook benut kan worden.

Wanneer condenseren rookgassen?

Hoe verder de rookgassen worden terug gekoeld, des te hoger is het rendement. Als de temperatuur van de rookgassen onder het dauwpunt komt, komt er extra warmte vrij door het condenseren van het vocht in de rookgassen. Vindt condensatie niet plaats, dan verdwijnt de waterdamp met de warmte uit de schoorsteen in de atmosfeer. Waterdamp die niet in de condensor condenseert, is verloren energie. Deze energie verdwijnt uit de schoorsteen in de atmosfeer. Met het terugwinnen van de verdampingswarmte wordt de warmte van het aardgas beter benut.

Hoe werkt een rookgascondensor?

Achter de ketels in de ketelruimte zitten rookgascondensors die rookgassen terug koelen. De rookgassen worden geleid langs buizen met daarin koud water. De rookgassen geven warmte af aan het water en worden daarmee teruggekoeld. Het gas wordt terug gekoeld van 180 tot 40 graden Celsius. Op dat moment zijn de gassen koud genoeg om te gebruiken. Hierna gaan de rookgassen door het CO2 distributiesysteem.

Hoe bespaart men geld met een rookgascondensor?

Het gebruik van een rookgascondensor heeft twee voordelen. Als eerste kan het afgekoelde rookgas gebruikt worden in het CO2 distributiesysteem. Hiermee kan er op de CO2 rekening een aanzienlijk deel worden bespaard. Daarnaast kan er water opgewarmd worden met behulp van de warmte in de rookgassen. Met het terugwinnen van de verdampingswarmte wordt de warmte van het aardgas beter benut. Dit geeft een voordeel op de energierekening.

Waarom is advies van een deskundige belangrijk bij een rookgascondensor?

Het rendement van rookgascondensors valt of staat met de aansluiting op het juiste verwarmingsnet. Daarnaast moet er bij het aanschaffen van een rookgascondensor rekening worden gehouden met verschillende factoren. Zo hebben bijvoorbeeld veel telers last van rendementsverlies van een condensor door een te hoge rookgastemperatuur.

Rookgascondensors van Enerdes

Ons doel is om uw rookgascondensor het rookgas zoveel mogelijk te laten terug koelen. Hoe verder het rookgas wordt teruggekoeld, des te hoger uw rendement is. Als de warmte uit de rookgassen niet kan worden benut, is het nog steeds aan te raden om het apparaat zo goed mogelijk te laten koelen om problemen met vocht in het CO2-verdeelsysteem te voorkomen.