Koeltorens

Een kas heeft elektriciteit nodig voor bijvoorbeeld de verlichting in de kas. Deze elektriciteit wordt veelal opgewekt met een warmte/kracht koppeling (WKK). Een bijproduct van de productie van elektriciteit is warmte. Hier is niet altijd behoefte aan en dan moet deze warmte vernietigd worden om de warmtekrachtkoppeling draaiende te houden. Dit kan met behulp van een koeltoren.

Hoe werkt een koeltoren?

Een koeltoren zuigt met behulp van ventilatoren omgevingslucht aan en blaast deze vervolgens door de koeltoren. Het hart van de koeltoren is het lamellenblok, opgebouwd uit een circuit van onderling verbonden buizen met daarin het warme water. De omgevingslucht wordt door het lamellenblok gezogen of geblazen waardoor het water afkoelt.

Wanneer er een koeltoren wordt gebruikt

We noemen onze koeltorens ook wel nood-koelers. Op het moment dat bijvoorbeeld een gasmotor water nodig heeft dat niet te warm mag zijn en er is alleen maar warm water aanwezig, is het gebruik van een koeltoren noodzakelijk. De koeltoren koelt het water af zodat het te warme water de gasmotor niet beschadigt.

Enerdes koeltorens op maat gemaakt

Alle Enerdes koeltorens zijn op maat gemaakt. Het ontwerp van een koeltoren is afhankelijk van vele factoren. Denk hierbij aan omgevingstemperatuur, hoeveelheid te koelen water, benodigde temperatuur van het water, etc. Onze engineers denken graag met u mee voor een passende oplossing.
Koeltorens
Koeltoren