Het ontstaan van de semi-gesloten kas

De semi-gesloten kas is ontwikkeld door Casey Houweling van Houweling’s Tomatoes en Geurt Reinders van Enerdes Sustainable Energy Solutions. De eerste pilot is gebouwd in 2005 in Houweling’s kas in Camarillo, California. De basis van het systeem werd gevormd door 35 axiale ventilatoren die buitenlucht (door cooling pads) in luchtverdeelslangen bliezen om zo lucht te verdelen en overdruk te creëren in de kas. Dit project kreeg de naam “Forced Greenhouse Ventilation & Cooling”.

Forced Greenhouse and Ventilation
Camarillo Greenhouse Houweling's

De semi-gesloten kas: van pilot naar patent

De pilot was erg succesvol en heeft geleid tot een patent, genaamd: “Forced Greenhouse Ventilation & Cooling”. Zie onze patentpagina voor meer informatie. Houweling’s Tomatoes investeerde in twee blokken van 8 hectare met dit systeem. Het eerste blok is in 2009 opgeleverd, de tweede in 2010. Voor deze twee blokken, Enerdes heeft speciale luchtbehandelingskasten ontwikkeld (AHU2HECR630). In totaal zijn er 747 luchtbehandelingskasten geïnstalleerd in Houweling’s kas in Camarillo.

Air handling units during construction
Geurt Reinders near flue gas ducts

Houweling’s semi-gesloten kas in Mona

In 2015 heeft Houweling’s het semi-gesloten kas principe uitgebreid naar haar kas in Mona, Utah. Deze kas maakt gebruik van de nieuwste technieken. Samen met Enerdes heeft Houweling’s een 11 hectare kas gebouwd naast een elektriciteitscentrale. Houweling’s gebruikt de gratis warmte en CO2 van de elektriciteitscentrale voor gebruik in de kas. De 11 hectare kas maakt gebruik van 496 luchtbehandelingskasten (AHU1VECR710).

Lees hier meer over Houweling’s unieke kas in Mona, Utah.
Flue Gas Duct Houweling's Utah