Luchtbevochtiging

Luchtvochtigheid en de beheersing ervan is van groot belang voor een goed kasklimaat. Door in de kas de lucht te bevochtigen, vindt er verdamping plaats en koelt de lucht af. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur beïnvloed.

Het belang van luchtbevochtiging

De transpiratie van een gewas kost energie. Deze energie wordt onttrokken aan de kaslucht. De energie in de vorm van warmte wordt omgezet in waterdamp. De energie is nog wel aanwezig, maar niet meer als warmte voelbaar. Het gewas kan geholpen worden bij het omzetten van voelbare warmte naar waterdamp door middel van luchtbevochtiging. Dit wordt ook wel adiabatisch koelen genoemd.

Luchtbevochtiging: afkoelen van de kas zonder CO2 verlies

Doordat de luchtbevochtiging zorgt voor het afkoelen van de lucht, hoeven de luchtramen minder ver te worden geopend. Hierdoor blijft het CO2 niveau in uw kas hoger.

Energiebesparing door luchtbevochtiging

Door luchtbevochtiging wordt het gewas geholpen met koelen. Hierdoor hoeft er minder energie worden onttrokken aan de kaslucht. Adiabatisch koelen is extreem energiezuinig. De lucht in de kas wordt gekoeld door het verdampen van water. Hoe lager de relatieve luchtvochtigheid, hoe efficiënter het koelproces is.

Luchtbevochtiging van Enerdes

Enerdes luchtbevochtigers bestaan uit hogedrukleidingen die bovenin de kas worden gehangen. In de rvs-hogedrukleiding zit om de 2 of 3 meter een aftakking met een nozzle welke het water vervolgens verneveld. Luchtbevochtiging van Enerdes wordt op maat gemaakt en is daarom af te stemmen op uw wensen.
Luchtbevochtiging van Enerdes