Cooling pads

In bepaalde omstandigheden is het hergebruik van lucht vanuit de kas alleen niet genoeg om een perfect klimaat te creëren voor het gewas. Er wordt dan buitenlucht gebruikt om de kas van lucht te voorzien. Bij het aantrekken van buitenlucht is het gebruik van cooling pads de meest efficiënte manier om de kas te koelen.

Buitenlucht afkoelen met cooling pads

Cooling pads kunnen de buitenlucht met vele graden Celsius terugkoelen. De geschikte temperatuur en luchtvochtigheid zijn afhankelijk van vele factoren. Het buiten klimaat, het soort gewas, omgevingsomstandigheden en de afmeting van de pad zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Hoe werken cooling pads?

Boven de cooling pads zit een watertoevoer die het water aanlevert wat vervolgens op de pad wordt gedistribueert. Bovenop de cooling pad zit een vastgelijmde verdeelpad welke het water gelijkmatig over de gehele bovenzijde van de pad verdeeld zodat de cooling pad egaal bevochtigd wordt. In de cooling pads druppelt water naar beneden door de honingraatstructuur van de pads. De warme buitenlucht stroomt door de pads. Het natte oppervlak koelt de warme buitenlucht vooraf adiabatisch koelen waarna de gekoelde lucht de kas in gaat. Onder de pads zit een afvoer die het water opvangt en zorgt voor hergebruik.

Levensduur cooling pads

Er zijn verschillende factoren die de levensduur van cooling pads beïnvloeden, waaronder waterbehandeling (pH en EC waarde), windinvloeden, de reinigingscyclus, drogen na gebruik en de intensiviteit van gebruik. Ook de manier van insluiting van de cooling pads is van grote invloed. Cooling pads kunnen door deze invloeden kromtrekken of uit de wand vallen.

Voorbeeld van een niet goed ingesloten cooling pad:
Framed cooling pad

Cooling pads van Enerdes: langere levensduur door frames

Enerdes heeft een oplossing gevonden om de stevigheid van cooling pads te verhogen en hiermee de levensduur te verlengen. De speciale cooling pads zijn voorzien van frames. Door deze ontwikkeling blijven de cooling pads beter vastzitten en zijn ze minder gevoelig voor invloeden van buitenaf en constructie. Hierdoor zijn ze universeel toepasbaar. Zowel de cooling pads als de frames worden op maat gemaakt en zijn dus in verschillende maten leverbaar. De cooling pads van Enerdes maken het kasklimaat zelfs in de warmste maanden controleerbaar. De pads zijn niet schadelijk voor het milieu en hebben minimaal onderhoud nodig.

De cooling pads met frames zijn los verkrijgbaar voor bestaande kassen, maar ook met water distributie units:
Framed cooling pad with water distribution unit
Framed cooling pad
Framed cooling pad