5 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR EC-VENTILATOREN


Enerdes is exclusief dealer van EBM Papst ventilatoren voor de tuinbouw. EBM Papst is de EC-pionier! Al in 1965 brachten zij de eerste EC-ventilator op de markt. Na meer dan 50 jaar van innovatie worden de EC-ventilatoren van EBM Papst nog steeds verder ontwikkeld en geperfectioneerd.

Hoe elektrische motoren in ventilatoren werken

Elektrische motoren in ventilatoren werken volgens het principe dat magnetische polen elkaar afstoten. Het afstoten van het magnetische veld zorgt ervoor dat de rotor gaat draaien. Het belangrijkste verschil tussen motoren is hoe dit rotor magnetische veld wordt gecreëerd. Dit kan op twee manieren:
1. Stroom door een elektrische geleider sturen en daarmee een elektromagnetisch veld creëren. (AC-technologie)
2. Een permanente magneet gebruiken. (EC-technologie)

EC-ventilatoren hebben vele voordelen ten opzichte van AC-ventilatoren. We hebben de 5 beste redenen om te kiezen voor EC-ventilatoren op een rijtje gezet.

1. EC-motoren zijn tot 30% efficiënter dan AC-motoren

EC-motoren zijn tot 30% efficiënter dan AC-motoren, dit komt doordat:
– Het secundaire magnetische veld afkomstig is van permanente magneten in plaats van koperen wikkelingen.
– AC-motoren extra energie verbruiken om een secundair magnetisch veld te maken.
– In EC-motoren zorgt elektra in de ventilator dat het toerental van de motor continu wordt gemonitord en de vermogen invoer continu aanpast wordt om energieverbruik te optimaliseren. AC-motoren maken gebruik van frequentie regelaars.
– Motor efficiëntie wordt gehandhaafd op elke snelheid in plaats van op een specifieke ontworpen snelheid.>br>

2. EC-ventilatoren hebben een langere levensduur

EC-ventilatoren hebben een aanzienlijk langere levensduur dan vergelijkbare AC-ventilatoren. Dit komt doordat de temperatuur in de motor lager is. Daarnaast maken AC-motoren gebruik van koolborstels die slijten.

3. EC-ventilatoren zijn makkelijker aan te sturen

EC-ventilatoren zijn gemakkelijk aan te sturen met de ‘Enerdes Wireless Controller for EC-fans’-software. Via een computerprogramma kan de snelheid en opstarttijd van elke ventilator in de kas worden bepaald. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om een 0-10V sturing te gebruiken of integratie in een MODBUS-netwerk.

4. EC-ventilatoren hebben geen separate frequentieregeling nodig

De motoren in de EC-ventilatoren hebben een ingebouwde frequentieregeling die via de in punt 3 genoemde manier aangestuurd kan worden. Om een AC-motor toerengeregeld aan te sturen zal een aparte frequentieregeling moeten worden geïnstalleerd.

5. EC-ventilatoren hebben een hogere capaciteit

De snelheid van een AC-motor wordt beperkt door het ontwerp van de motor (aantal polen) en het aantal frequenties. De snelheid van een EC-motor wordt bepaald door de motor elektronica en alleen beperkt door de grenzen van het ontwerp van de bladen en/of ventilatorwiel.